Bewegingsstoornissen

Bekijk hieronder alles over bewegingsstoornissen

Polikliniek bewegingsstoornissen

Er zijn veel neurologische bewegingsstoornissen. Sommige daarvan zijn erg zeldzaam maar andere niet. Een van de meest voorkomende bewegingsstoornissen is tremor (“trillen”). Zo’n tremor kan tijdens allerlei activiteiten (bijvoorbeeld eten en drinken) hinderlijk zijn. Tegenwoordig zijn daar diverse behandelingen voor. Een andere bekende bewegingsstoornis is de ziekte van Parkinson. Bij deze ziekte is er onder andere een vertraagd bewegen.

dhrmunts
“Wat voor de ene patiënt een goede behandeling is, is dat voor de andere niet. Dat vereist maatwerk.” Dr. A.G. Munts, neuroloog

Bij de meeste bewegingsstoornissen is er een gebrek of juist een overmaat aan bewegingen. Naast tremor, de ziekte van Parkinson en de op de ziekte van Parkinson lijkende “parkinsonismen” zijn dat:

Bij bewegingsstoornissen zijn er soms bijkomende klachten, bijvoorbeeld op het gebied van het geheugen, de stemming of seksualiteit. Maar ook verschijnselen zoals bemoeilijkte ontlasting, slikstoornissen of onbegrepen pijn kunnen onderdeel van de aandoening zijn.

Behandeling

Er zijn diverse behandelingsmogelijkheden. Tegenwoordig zijn er vele goed werkzame medicijnen beschikbaar. Fysiotherapie of logopedie is vaak zinvol. Maar soms is alleen uitleg voldoende. Wat voor de ene patiënt een goede behandeling is, is dat voor de andere niet. Dat vereist maatwerk.

Er zijn nog enkele bijzondere behandelingen:

Indien patiënten mogelijk in aanmerking komen voor diepe hersenstimulatie (DBS, deep brain stimulation) worden zij verwezen naar een van de zeven Nederlandse DBS centra.

Eerste afspraak

Patiënten met een (mogelijke) bewegingsstoornis kunnen via de huisarts of specialist worden verwezen. Er is geen wachtlijst. Na aanmelding krijgt u een afspraak bij neuroloog dr. A.G. Munts. Het is handig als u bij het eerste bezoek een overzicht van uw medicatie meeneemt.

excellent logo
Zoeken