Myoclonieën (schokken)

Schokken (myoclonieën of myoclonus) zijn abrupte bewegingen van een spier.

excellentklinieken_aangezichtspijn

Myoclonieën, oftewel schokken

Schokken zijn abrupte bewegingen van een spier. Men noemt dit ook wel myoclonieën of myoclonus. Schokken bij een schrikreactie of bij in slaap vallen zijn een normaal fenomeen. Andere schokken zijn meestal niet normaal.

Epilepsie is een belangrijke oorzaak. Hierbij treedt er een soort kortsluiting in de hersenschors op. Epilepsie kan vaak aangetoond worden met een hersenfilmpje (EEG, elektro-encefalogram), waarmee de elektrische activiteit van de hersenschors geregistreerd kan worden. Er zijn vele soorten epilepsie en er zijn diverse oorzaken.

Niet-epileptische schokken kunnen worden veroorzaakt vanuit alle delen van het zenuwstelsel: de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Ook bij deze niet-epileptische variant zijn er vele soorten en oorzaken. Enkele daarvan zijn: schokken door medicatie (bijvoorbeeld psychiatrische medicijnen), een verminderde nier- of leverfunctie en hersenbeschadiging (bijvoorbeeld als gevolg van een hartstilstand).

Een ander belangrijk type niet-epileptische schokken zijn de functionele schokken. Verdwijnen van de schokken bij afleiding is een van de typische kenmerken. Deze schokken worden soms veroorzaakt door stress of een heftige gebeurtenis. In andere gevallen is de oorzaak onduidelijk.

Behandeling

De behandeling van myoclonieën

Soms kan de onderliggende oorzaak behandeld worden. Als bijvoorbeeld een medicijn de veroorzaker is, dan verdwijnen de schokken vaak bij het stoppen van het middel. Als de onderliggende oorzaak niet behandeld kan worden en mensen last van de schokken hebben, dan zijn er goede medicijnen beschikbaar. De meest gebruikte zijn:

  • Anti-epileptica. Deze middelen zijn zowel werkzaam bij epileptische als bij niet-epileptische schokken. Levetiracetam (merknamen: Keppra, Matever) en valproaat (Depakine, Orfiril) worden veel gebruikt. Valproaat mag niet worden voorgeschreven aan vrouwen in de vruchtbare leeftijd, vanwege een verhoogd risico op het ontstaan van aangeboren afwijkingen bij het nageslacht.
  • Clonazepam (Rivotril).

 

Bij functionele myoclonieën worden de beste resultaten niet met medicijnen, maar met fysiotherapie bereikt. Soms wordt de fysiotherapie gecombineerd met psychologische begeleiding. Adressen van gespecialiseerde fysiotherapeuten in de buurt zijn te vinden op FNS-net: www.stichtingfns.nl/fns-net.

Heeft u nog vragen? Stel ze aan uw neuroloog!

De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Lees hier meer over vergoedingen.

Contact

Meer informatie hierover?

Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

excellent logo
Zoeken