Tics en het syndroom van Gilles de la Tourette

Tics zijn plotselinge, kleine en korte bewegingen of geluiden.

excellentklinieken_aangezichtspijn

Tics en het syndroom van Gilles de la Tourette

Tics zijn bewegingen die wel onderdrukt kunnen worden, maar waarbij het erg onprettig is om dat te doen en uiteindelijk lukt het uitstellen ook maar voor een korte periode. Het zijn vaak kleine bewegingen zoals dichtknijpen van de ogen of optrekken van de neus, maar het kunnen ook uitgebreidere bewegingen zijn. Als mensen er geluid bij maken, wordt er gesproken van “vocale tics”. In veel gevallen zijn tics niet ernstig en van voorbijgaande aard. Met name op de kinderleeftijd komen ze regelmatig voor.

Bij het syndroom van Gilles de la Tourette zijn er gedurende minimaal een jaar verschillende tics (inclusief vocale tics) aanwezig. Het is al vanaf de kinderleeftijd aanwezig. Ook bij Tourette zijn de tics niet altijd ernstig. Bij dit syndroom komen soms ook andere aandoeningen voor, zoals ADHD (“aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis”) of OCD (“obsessief-compulsieve stoornis”, een dwangstoornis).

Veel nuttige informatie over Tourette is te vinden op de website van de Stichting Gilles de la Tourette: www.tourette.nl.

Behandeling

De behandeling van tics en het syndroom van Gilles de la Tourette

In veel gevallen is behandeling van tics niet nodig. Soms is dat wel zo, bijvoorbeeld als de tics een vervelend of pijnlijk gevoel geven of als mensen zich ervoor schamen. Over het algemeen wordt gestart met gedragstherapie. Dit is een psychologische behandeling waarmee vaak goede resultaten worden bereikt.

Uiteraard is er ook medicatie beschikbaar. De meest gebruikte middelen zijn:

  • Clonidine (merknaam: Dixarit) en guanfacine (Intuniv). Deze middelen zijn de 1e keuze voor de behandeling van tics bij kinderen.
  • Antipsychotica zoals aripiprazol (Abilify) en risperidon (Risperdal). Het nadeel van deze middelen kan zijn dat ze niet alleen een dempende werking hebben op de tics, maar ook op de creativiteit. Desalniettemin kunnen lage doseringen een goede verbetering van het algehele functioneren geven.
  • Tetrabenazine (Tetmodis, Xenazine).

 

Bij een enkele tic is behandeling met botulinetoxine (Dysport, Botox, Xeomin) ook een mogelijkheid. Dit middel wordt via één of enkele injecties in de overactieve spier toegediend. De botulinetoxine maakt de spier zwakker met als resultaat dat de ernst van de tic afneemt. De werking begint meestal na enkele dagen en na een aantal maanden is het effect vaak weer aan het verdwijnen. Daarom worden de injecties vaak 1x per 3 maanden toegediend. Helaas wordt deze behandeling niet altijd vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Bij Tourette zijn er soms ook andere klachten. ADHD en OCS zijn al genoemd. Ook voor deze verschijnselen is zo nodig medicatie beschikbaar. Goed om te weten is dat medicatie tegen ADHD de tics soms kan verergeren.

Heeft u nog vragen? Stel ze aan uw neuroloog!

De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Lees hier meer over vergoedingen.

Contact

Meer informatie hierover?

Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

excellent logo
Zoek