Tremor (trillen)
Bij trillen is er een ongewenste heen en weer gaande beweging
- Geen wachtlijst
- Behandeling volledig vergoed
- Zeer ervaren Artsen
Tremor, oftewel trillen
Trillen (of tremor) is een bekend fenomeen. Bij trillen is er een ongewenste heen en weer gaande beweging. Meestal gaat het om trillen van de handen, maar het fenomeen kan zich overal in het lichaam voordoen. Iedereen heeft weleens een keer getrild. Het wordt pas een probleem als het te vaak gebeurt.
Enkele bekende vormen van tremor zijn:
- Versterkte fysiologische tremor. Hierbij is er sprake van trillen van met name de handen tijdens activiteiten. Het wordt veroorzaakt door onrust in het lichaam zoals langdurige stress, maar ook een te snel werkende schildklier is een mogelijke verklaring. Vaak genoeg blijft de oorzaak onduidelijk. Over het algemeen is deze tremor van voorbijgaande aard.
- Essentiële tremor. Deze vorm van trillen lijkt op de versterkte fysiologische tremor. Vervelend is echter dat het niet veroorzaakt wordt door een te genezen probleem en dat het blijvend is. Bij mensen met essentiële tremor komt trillen vaak in de familie voor.
- Toxische tremor. Sommige medicatie heeft trillen als bijwerking. Enkele inhalatiemedicijnen die gebruikt worden bij astma (zoals salbutamol en formoterol) zijn daar een voorbeeld van.
- Tremor bij de ziekte van Parkinson. Opvallend bij de ziekte van Parkinson is dat het trillen met name in rust optreedt. Een voorbeeld hiervan is iemand die met een trillende hand luistert naar het verhaal van een ander, maar vervolgens zonder trillen de koffie opdrinkt.
Behandeling
De behandeling van tremor
Als er behandelbare oorzaken zijn (zoals een te snel werkende schildklier) dan is de behandeling daarop gericht. Trillen bij de ziekte van Parkinson wordt behandeld met antiparkinsonmiddelen (zie aldaar). Als er geen behandelbare oorzaak is, dan zijn er diverse medicijnen die effectief kunnen zijn. De meest gebruikte zijn:
- Propranolol (merknaam: Inderal). Dit is het middel van 1e keuze. Vaak levert dit medicijn een afname van de ernst van het trillen van minimaal 50% op.
- Primidon (Mysoline). Dit middel van 2e keuze werkt goed tegen trillen maar een belangrijk probleem is dat het de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Daardoor is autorijden gedurende 1 jaar niet toegestaan. Om deze reden is het middel voor de meeste mensen niet nuttig.
- Alprazolam (Xanax)
- Topiramaat (Topamax)
- Gabapentine (Neurontin)
Soms kan het zinvol zijn om een ergotherapeut om advies te vragen. Deze therapeut kan meedenken over hulpmiddelen. Zo bestaat er bijvoorbeeld een anti-tril lepel.
Bij ernstige vormen van trillen waarbij medicijnen onvoldoende werken, wordt soms gekozen voor diepe hersenstimulatie (DBS, deep brain stimulation). Het is vaak erg effectief, maar een belangrijk nadeel is natuurlijk dat er een operatie voor nodig is.
Heeft u nog vragen? Stel ze aan uw neuroloog!
De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Lees hier meer over vergoedingen.
Contact