Neurostimulatie

Neurostimulatie beïnvloedt de pijnsignalen naar de hersenen.

excellentklinieken_rugpijn

Neurostimulatie

Een neurostimulator wordt ook wel Spinal Cord Stimulation genoemd. Hierbij wordt er een elektrode in de rug geplaatst. Via deze elektrode worden milde elektrische prikkels aan het ruggenmerg of een zenuw gegeven. De pijnsignalen naar de hersenen worden op deze manier geremd.

Indicaties

Wanneer ernstige pijnklachten niet goed reageren op pijnstillers, operaties, uitgebreide zenuwbehandelingen en therapieën kan neurostimulatie een goede mogelijkheid zijn om de pijn te verlichten.

Download Folder Neurostimulatie

Alles over de pijnbehandeling vindt u in onze folder. Download de folder voor uitgebreide informatie.
Het plaatsen van een neurostimulator kan worden toegepast bij neuropathische pijn.
Een neurostimulator kan worden geïndiceerd bij:
Niet iedereen komt in aanmerking voor een neurostimulator.
Hiervoor moet minsten worden voldaan aan de volgende voorwaarwaarden:

Voortraject

Vooraf vindt er een psychologische en evt. fysiotherapeutische screening plaats. Dit onderdeel is een verplicht onderdeel. Naar aanleiding van deze bevindingen wordt er een behandelplan opgesteld. In sommige gevallen moet er eerst een voortraject worden doorlopen om het effect van de behandeling te optimaliseren. Ook een natraject kan aan de orde zijn. Dit wordt multidisciplinair besproken.

Daarnaast krijgt u twee keer een intake gesprek . In beide gesprekken krijgt u informatie over het verloop van de behandeling, leefregels, werking van de stimulator, mogelijke complicaties. Er wordt met u gesproken over uw verwachtingen. Uw pijngebied(en) worden nauwkeurig in kaart gebracht.

Ook worden er aanvullende afspraken gemaakt voor aanvullende onderzoeken (bloedprikken, MRI, neuskweek, pre-operatieve screening

Operatie

De implantatie wordt uitgevoerd in de operatiekamer van Medisch Centrum Schijndel onder plaatselijke verdoving in combinatie met sedatie. Hierover krijgt u vooraf een gesprek met de anesthesioloog / physician assistant. U wordt twee dagen opgenomen.

Gedurende de implantatie ligt u op uw buik. De elektrode(s) wordt onder röntgendoorlichting geplaatst. Als de elektrode(s) op de juiste plaats ligt, wordt de stimulatie gestart. Hierbij moet u goed beschrijven wat u voelt en waar u het voelt. Hierbij wordt gezocht naar de meest optimale stimulatie. Wanneer de elektrode(s) op de juiste plaats ligt wordt de batterij geïmplanteerd. Wanneer tijdens het stimuleren wordt getwijfeld over het effect krijgt u eerst een proefperiode, waarbij de elektrode wordt aangesloten op een externe batterij. De operatie duurt over het algemeen korter dan een uur.

Na de ingreep moet u 14 uur plat op de rug liggen.

Natraject

Na ontslag uit de kliniek komt u regelmatig voor controle terug bij Excellent Klinieken. Hierbij wordt o.a. de instelling van de stimulator geoptimaliseerd. Ook wordt er een schema gemaakt om uw pijnmedicatie af te bouwen.

Als de stimulator goed is ingesteld komt u minimaal één keer per jaar op controle.

Complicaties/bijwerkingen

Vergoeding

Deze behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering, maar kan alleen bekostigd worden wanneer u een restitutiepolis heeft afgesloten. Of u maakt vooraf onderlinge afspraken over het bedrag dat niet door uw zorgverzekeraar wordt vergoed.

Het is belangrijk dat u bij toezegging van vergoeding door uw zorgverzekeraar, dit schriftelijk bevestigd krijgt. Excellent Klinieken dient voor de behandeling in het bezit te zijn van deze schriftelijke bevestiging.

Deze behandeling kan worden toegepast bij de volgende pijnklachten

excellentklinieken_ontstoken-alvleesklier

Pijn door ontstoken alvleesklier

Pijn in de bovenbuik door chronische pancreatitis.
excellentklinieken_rugpijn

Rugpijn met uitstraling

Chronische irritatie van lieszenuwen kan uitstralen naar de schaamstreek en/of been.
excellentklinieken_handen-en-voeten

Pijnlijke voeten en handen

Polyneuropathie tast de gevoelszenuwen aan en veroorzaakt brandende pijn en gevoelsstoornissen.
pijn-na-gordelroos

Aanhoudende pijn na gordelroos

Gordelroos kan blijvende schade aan de zenuw aanrichten.
excellentklinieken_prf behandeling zenuwknoop

Nekpijn met uitstraling

Nekpijn kan door irritatie van een zenuw uitstralen naar de arm.

De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Lees hier meer over vergoedingen.

Contact

Meer informatie hierover?

Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

excellent logo