Pijnpomp
Bij therapieresistente pijn komt u mogelijk in aanmerking voor IDD.

- Geen wachtlijst
- Behandeling volledig vergoed
- Zeer ervaren Artsen
Pijnpomp
Werking
Door pijnstillende medicatie direct rondom het ruggenmerg toe te dienen, wordt de medicatie sneller opgenomen en kan deze effectiever werken. Hierdoor kan met een lage dosering betere pijnstilling worden bereikt en zijn de bijwerkingen veel minder.
Indicaties
Intrathecale pijntherapie
Het plaatsen van een pijnpomp kan worden toegepast bij:
- Failed back surgery syndrome (FBSS): aanhoudende pijnklachten ondanks rugoperatie(s).
- Chronische ontsteking van de alvleesklier
- Pijn bij kanker
- Zenuwpijn
- Andere therapieresistente pijnklachten
Hiervoor moet minsten worden voldaan aan de volgende voorwaarden:
- Andere behandelingen hebben de pijn niet afdoende kunnen verlichten.
- Andere behandelingen (medicatie) hebben teveel bijwerkingen.
- U bent niet verslaafd aan medicatie, drugs of alcohol.
- U moet zich ervan bewust zijn dat intrathecale pijntherapie u niet pijnvrij maakt. U verlicht grotendeels uw pijn.
- U moet zich ervan bewust zijn dat dit een levenslange therapie is, waarvoor u regelmatig naar Dordrecht moet voor controles en het vullen van de pomp.
Voortraject
Vooraf vindt er een psychologische en evt. fysiotherapeutische screening plaats. Dit onderdeel is een verplicht. Naar aanleiding van deze bevindingen wordt er een behandelplan opgesteld. In sommige gevallen moet er eerst een voortraject worden uitgevoerd om het effect van de behandeling te optimaliseren. Ook een natraject kan aan de orde zijn. Dit wordt multidisciplinair besproke
Daarnaast krijgt u een intake gesprek met de physician assistant en een gesprek bij de pre-operatieve screening. U krijgt informatie over het verloop van de behandeling, leefregels, werking van de pomp, mogelijke complicaties. Er wordt met u gesproken over uw verwachtingen.
Ook worden er aanvullende afspraken gemaakt voor aanvullende onderzoeken (bloed prikken, evt. MRI)
U krijgt vooraf twee keer een proefbehandeling om te onderzoeken of intrathecale pijnstilling bij u werkt. Deze proefbehandelingen worden uitgevoerd in dagbehandeling, locatie Dordrecht. Hierbij worden willekeurig pijnstillende medicatie en een placebo toegediend.
Operatie
De implantatie wordt uitgevoerd in de operatiekamer van Medisch Centrum Schijndel onder plaatselijke verdoving in combinatie met sedatie. Hierover krijgt u vooraf een gesprek met de anesthesioloog / physician assistant. U wordt twee dagen opgenomen.
Gedurende de implantatie ligt u op uw buik. Via een kleine snede wordt de spinale ruimte aangeprikt en geplaatst. Wanneer de katheter op de juiste plaats ligt wordt deze onderhuids gefixeerd en doorgeleid naar de plaats waar de pomp wordt geïmplanteerd. Hiervoor wordt een tweede snede gemaakt. De operatie duurt ongeveer een uur.
Natraject
Na de operatie wordt pomp via een externe computer geprogrammeerd.
Na ontslag uit de kliniek komt u regelmatig voor controle terug bij Excellent Klinieken. Hierbij wordt o.a. de pomp gevuld. Ook wordt er een schema gemaakt om uw pijnmedicatie af te bouwen.
Complicaties/bijwerkingen
- Hoofdpijn
- Plasproblemen
- Misselijkheid / braken
- Jeuk
- Bloeding
- Infectie
Vergoeding
Deze behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering, maar kan alleen bekostigd worden wanneer u een restitutiepolis heeft afgesloten. Of u maakt vooraf onderlinge afspraken over het bedrag dat niet door uw zorgverzekeraar wordt vergoed.
Het is belangrijk dat u bij toezegging van vergoeding door uw zorgverzekeraar, dit schriftelijk bevestigd krijgt. Excellent Klinieken dient voor de behandeling in het bezit te zijn van deze schriftelijke bevestiging.
Deze behandeling kan worden toegepast bij de volgende pijnklachten

Rugpijn met uitstraling

Pijnlijke voeten en handen


Pijn bij kanker

De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Lees hier meer over vergoedingen.
Contact