Pijnpomp

Bij therapieresistente pijn komt u mogelijk in aanmerking voor IDD.

pijn-bij-kanker

Pijnpomp

Een pijnpomp wordt ook wel intrathecale pijntherapie genoemd (IDD). Hierbij wordt via een katheter continu pijnstilling rondom het ruggenmerg toegediend.

Werking

Door pijnstillende medicatie direct rondom het ruggenmerg toe te dienen, wordt de medicatie sneller opgenomen en kan deze effectiever werken. Hierdoor kan met een lage dosering betere pijnstilling worden bereikt en zijn de bijwerkingen veel minder.

Indicaties

Intrathecale pijntherapie

Alles over de behandeling vindt u in onze folder. Download de folder voor uitgebreide informatie
Wanneer ernstige pijnklachten niet goed reageren op pijnstillers, operaties, uitgebreide zenuwbehandelingen en therapieën kan intrathecale pijntherapie een goede mogelijkheid zijn om de pijn te verlichten.

Het plaatsen van een pijnpomp kan worden toegepast bij:
Niet iedereen komt in aanmerking voor een pijnpomp.
Hiervoor moet minsten worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

Voortraject

Vooraf vindt er een psychologische en evt. fysiotherapeutische screening plaats. Dit onderdeel is een verplicht. Naar aanleiding van deze bevindingen wordt er een behandelplan opgesteld. In sommige gevallen moet er eerst een voortraject worden uitgevoerd om het effect van de behandeling te optimaliseren. Ook een natraject kan aan de orde zijn. Dit wordt multidisciplinair besproke

Daarnaast krijgt u een intake gesprek met de physician assistant en een gesprek bij de pre-operatieve screening. U krijgt informatie over het verloop van de behandeling, leefregels, werking van de pomp, mogelijke complicaties. Er wordt met u gesproken over uw verwachtingen.

Ook worden er aanvullende afspraken gemaakt voor aanvullende onderzoeken (bloed prikken, evt. MRI)

U krijgt vooraf twee keer een proefbehandeling om te onderzoeken of intrathecale pijnstilling bij u werkt. Deze proefbehandelingen worden uitgevoerd in dagbehandeling, locatie Dordrecht. Hierbij worden willekeurig pijnstillende medicatie en een placebo toegediend.

Operatie

De implantatie wordt uitgevoerd in de operatiekamer van Medisch Centrum Schijndel onder plaatselijke verdoving in combinatie met sedatie. Hierover krijgt u vooraf een gesprek met de anesthesioloog / physician assistant. U wordt twee dagen opgenomen.

Gedurende de implantatie ligt u op uw buik. Via een kleine snede wordt de spinale ruimte aangeprikt en geplaatst. Wanneer de katheter op de juiste plaats ligt wordt deze onderhuids gefixeerd en doorgeleid naar de plaats waar de pomp wordt geïmplanteerd. Hiervoor wordt een tweede snede gemaakt. De operatie duurt ongeveer een uur.

Natraject

Na de operatie wordt pomp via een externe computer geprogrammeerd.

Na ontslag uit de kliniek komt u regelmatig voor controle terug bij Excellent Klinieken. Hierbij wordt o.a. de pomp gevuld. Ook wordt er een schema gemaakt om uw pijnmedicatie af te bouwen.

Complicaties/bijwerkingen

Vergoeding

Deze behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering, maar kan alleen bekostigd worden wanneer u een restitutiepolis heeft afgesloten. Of u maakt vooraf onderlinge afspraken over het bedrag dat niet door uw zorgverzekeraar wordt vergoed.

Het is belangrijk dat u bij toezegging van vergoeding door uw zorgverzekeraar, dit schriftelijk bevestigd krijgt. Excellent Klinieken dient voor de behandeling in het bezit te zijn van deze schriftelijke bevestiging.

Deze behandeling kan worden toegepast bij de volgende pijnklachten

excellentklinieken_rugpijn

Rugpijn met uitstraling

Chronische irritatie van lieszenuwen kan uitstralen naar de schaamstreek en/of been.
carpale tunnelsyndroom

Pijnlijke voeten en handen

Polyneuropathie tast de gevoelszenuwen aan en veroorzaakt brandende pijn en gevoelsstoornissen.
pijn-na-gordelroos

Aanhoudende pijn na gordelroos

Gordelroos kan blijvende schade aan de zenuw aanrichten.
pijn-bij-kanker

Pijn bij kanker

Pijn bij kanker heeft veel oorzaken waarvoor verschillende behandelmethoden mogelijk zijn.
carpale tunnelsyndroom

CRPS

CRPS is een ontregeling van het willekeurig en onwillekeurig zenuwstelsel

De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Lees hier meer over vergoedingen.

Contact

Meer informatie hierover?

Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

excellent logo