Carpale tunnelsyndroom

CTS is een beknelling van de middelste arm zenuw.

excellentklinieken_cts-1-390x170

Carpale tunnelsyndroom uitgelegd

Het carpaal tunnelsyndroom (CTS) is een veelvoorkomende aandoening die optreedt wanneer de nervus medianus, een zenuw die door de carpale tunnel in de pols loopt, bekneld raakt. Dit kan leiden tot symptomen zoals tintelingen, verdoving en zwelling in de handpalm, duim en duimmuis.

Bij lichamelijk onderzoek kan de neuroloog tekenen van beknelling van de zenuw en pezen vaststellen, zoals zwakte in de hand en pols. In sommige gevallen is een elektromyografie (EMG) nodig om de ernst van de zenuwcompressie te beoordelen.

Als conservatieve behandelingen zoals spalken, ibuprofen of injecties geen verlichting bieden, kan een operatieve behandeling worden overwogen. Tijdens de operatie worden bindweefsel die druk uitoefend op de nervus medianus doorgesneden, en soms worden hechtingen gebruikt om de carpaal tunnel te vergroten.

Na de operatie is een drukverband nodig om nabloeding en complicaties te voorkomen.

In sommige gevallen kan carpaal tunnel syndroom optreden tijdens de zwangerschap, mogelijk als gevolg van zwelling en verhoogde bloedvolume. Het is belangrijk om te weten dat CTS in beide handen kan voorkomen en dat een vroege diagnose en behandeling essentieel zijn om blijvende schade te voorkomen.

Autorijden na de operatie kan enige tijd worden beperkt vanwege mogelijke littekens en tijdelijke verdoving in de handen.

Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet worden besproken met de arts, omdat dit van invloed kan zijn op het herstelproces.

Belangrijkste punten over carpaal tunnel syndroom

De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Lees hier meer over vergoedingen.

Contact

Meer informatie hierover?

Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

excellent logo
Zoek