Hernia Nucleï Pulposi​

Door een uitpuilende tussenwervelschijf kunt u uitstralende pijn in de ledematen ervaren.

excellentklinieken_rugpijn (2

Hernia

Een andere benaming voor een hernia is hernia nuclei pulposi (hnp). Er is sprake van een hernia als een zenuw door een uitstulping tussen de wervels bekneld wordt. De tussenwervels zijn ringen van kraakbeen, met een zachte kern. Die zachte kern vangt schokken op. Het vochtgehalte in de zachte kern kan door de jaren heen afnemen, waardoor de schokken minder goed geabsorbeerd worden. Uiteindelijk kan dit tot beschadigingen aan het kraakbeen leiden. Als het kraakbeen dusdanig beschadigd is dat de kern uitpuilt en tegen een zenuw aandrukt, heb je een hernia.

Hoe ontstaat een hernia?

Een hernia is een aandoening van de wervelkolom waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt en druk uitoefent op de omliggende zenuwen, waardoor pijn soms tot in de voet uitstraalt. De precieze oorzaak van het ontstaan van een hernia kan variëren, maar vaak ligt een combinatie van fysieke belasting en zwakte van het bindweefsel ten grondslag. Neurologische symptomen zoals tintelingen, zwakte of verlies van reflexen kunnen wijzen op de aanwezigheid van een hernia, gezien de druk op zenuwbanen. De behandeling van een hernia richt zich zowel op het verlichten van de pijn als, indien nodig, het chirurgisch verwijderen van het uitstulpende deel van de schijf. Een hernia is vaak de veroorzaker van ernstige pijn. Met gepaste medische en soms chirurgische interventie is herstel goed mogelijk. Neurologische evaluatie speelt een cruciale rol in zowel de diagnose als de behandeling, om de exacte locatie en de ernst van de hernia te bepalen en om een behandelplan op maat te maken.

De symptomen van een hernia

Als u een hernia heeft, kunt u hier veel last van hebben. U kunt pijn hebben in de rug en de nek zelf, maar de pijn kan ook uitstralen naar een been of arm. Dit doet vaak nog meer pijn dan de rugpijn of pijn in de nek zelf. Ook is het mogelijk dat de pijn uitstraalt naar de borst. Naast pijnklachten, kunt u ook last hebben van een verdoofd gevoel of tintelingen. Bovendien kan een hernia u beperken in uw bewegingen en kunt u mogelijk minder kracht zetten. Er is vaak sprake van spierzwakte.

  • Pijn vanuit de rug of nek met een uitstralende pijn in een been.
  • Scherpe en stekende pijn.
  • Verminderd gevoel en tintelingen.
  • Verzwakte spieren.

Heeft u veel last van deze symptomen en vermoedt u dat u een hernia heeft? Dan kunnen we door middel van een lichamelijk onderzoek een diagnose stellen. Aan de hand van de route van de uitstralende pijn kan bepaald worden welke zenuw bekneld zit. Een hernia is zichtbaar op een MRI-scan.

Meest voorkomende soorten hernia

Hernia in de rug

Een rughernia ontstaat wanneer een tussenwervelschijf in de onderrug uitpuilt en een zenuw beknelt, wat pijn, gevoelloosheid of zwakte in de benen veroorzaakt. Rughernia komt vaak voor in het onderste deel van de rug en wordt meestal behandeld met fysiotherapie, pijnmedicatie, of in ernstige gevallen met een operatie. Vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal om verergering te voorkomen. Gelukkig is het zo dat een hernia komt en een hernia gaat. Indien je denkt dat je last hebt van een hernia in de rug is ons advies om contact op te nemen met onze specialisten.

Hernia in de nek

Een nekhernia, waarbij een tussenwervelschijf in de nek uitpuilt, kan pijn en gevoelloosheid in de nek, schouders en armen veroorzaken. Nekhernia behandelingen variëren van rust en fysiotherapie tot medicatie en soms chirurgische ingrepen, afhankelijk van de ernst van de symptomen. Het is belangrijk om symptomen van een nekhernia snel te laten beoordelen om langdurige schade te voorkomen.

Een hernia behandelen

Doorgaans worden er pijnstillers toegediend wanneer u last heeft van een hernia. Denkt u hierbij aan een paracetamol, NSAID’s, antineuropatische medicatie of aan opiaten. De klachten zullen vaak vanzelf verdwijnen na enkele maanden. 80% van de hernia’s geneest spontaan. Ook fysiotherapie vormt vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Twee behandelingen waar u voor kunt kiezen zijn een injectie rondom de zenuwwortel of een PRF DRG behandeling. Indien u na enkele maanden toch nog veel last heeft van klachten, kunt u eventueel voor een operatie kiezen. De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Hier kunt u meer lezen over vergoedingen.

Behandelingen

Neurostimulatie

Injectie rondom de zenuwwortel

Ontstekingsremmers rondom de zenuwwortel hebben tot doel het verminderen van irritatie.

excellentklinieken_prf behandeling zenuwknoop

PRF DRG behandeling

PRF creëert een onstekingsremmend proces en remt de prikkeling van de zenuw.

excellentklinieken_rugpijn

Overige behandelingen

• 80% van de hernia’s genezen spontaan.

• Pijnstillers; paracetamol, NSAID’s, antineuropatische medicatie; opiaten.

• Operatie

De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Lees hier meer over vergoedingen.

Contact

Meer informatie hierover?

Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

excellent logo
Zoek