Hernia

Door een uitpuilende tussenwervelschijf kunt u uitstralende pijn in de ledematen ervaren.

excellentklinieken_rugpijn (2

Hernia

Een andere benaming voor een hernia is hernia nucleï pulposi. Er is sprake van een hernia als een zenuw bekneld wordt door een uitstulping van de tussenwervels. De tussenwervels zijn ringen van kraakbeen, met een zachte kern. Die zachte kern vangt schokken op. Het vochtgehalte in de zachte kern kan door de jaren heen afnemen, waardoor de schokken minder goed geabsorbeerd worden. Uiteindelijk kan dit tot beschadigingen aan het kraakbeen leiden. Als het kraakbeen dusdanig beschadigd is dat de kern uitpuilt en tegen een zenuw aandrukt, heb je een hernia.

De symptomen van een hernia

Hernia Nucleï Pulposi

Als u een hernia heeft, kunt u hier veel last van hebben. U kunt pijn hebben in de rug en de nek zelf, maar de pijn kan ook uitstralen naar een been of arm. Dit doet vaak nog meer pijn dan de pijn in de rug of de nek zelf. Ook is het mogelijk dat de pijn uitstraalt naar de borst. Naast pijnklachten, kunt u ook last hebben van een verdoofd gevoel of tintelingen. Bovendien kan een hernia u beperken in uw bewegingen en kunt u mogelijk minder kracht zetten. Er is vaak sprake van spierzwakte.

  • Pijn vanuit de rug of nek met een uitstralende pijn in een been.
  • Scherpe en stekende pijn.
  • Verminderd gevoel en tintelingen.
  • Verzwakte spieren.

 

Heeft u veel last van deze symptomen en vermoedt u dat u een hernia heeft? Dan kunnen we door middel van een lichamelijk onderzoek een diagnose stellen. Aan de hand van de route van de uitstralende pijn kan bepaald worden welke zenuw bekneld zit. Een hernia is zichtbaar op een MRI-scan.

Een hernia behandelen

Doorgaans worden er pijnstillers toegediend wanneer u last heeft van een hernia. Denkt u hierbij aan een paracetamol, NSAID’s, antineuropatische medicatie of aan opiaten. De klachten zullen vaak vanzelf verdwijnen na enkele maanden. 80% van de hernia’s geneest spontaan. Ook fysiotherapie vormt vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Twee behandelingen waar u voor kunt kiezen zijn een injectie rondom de zenuwwortel of een PRF DRG behandeling. Indien u na enkele maanden toch nog veel last heeft van klachten, kunt u eventueel voor een operatie kiezen. De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Hier kunt u meer lezen over vergoedingen.

Behandelingen

Neurostimulatie

Injectie rondom de zenuwwortel

Ontstekingsremmers rondom de zenuwwortel hebben tot doel het verminderen van irritatie.

excellentklinieken_prf behandeling zenuwknoop

PRF DRG behandeling

PRF creëert een onstekingsremmend proces en remt de prikkeling van de zenuw.

excellentklinieken_rugpijn

Overige behandelingen

• 80% van de hernia’s genezen spontaan.

• Pijnstillers; paracetamol, NSAID’s, antineuropatische medicatie; opiaten.

• Operatie

De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Lees hier meer over vergoedingen.

Contact

Meer informatie hierover?

Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

excellent logo