Whiplash syndroom

Chronische hoofd-, nek-en schouderpijn door whiplash.

excellentklinieken_whiplash

Whiplash

Whiplash betekent letterlijk zweepslag. Whiplash kan ontstaan na een ongeluk waarbij de nek eerst een achterwaartse en daarna een voorwaartse beweging maakt. Hierdoor worden spieren en zenuwen overbelast.

Het whiplash syndroom is een verzamelnaam voor de symptomen die u behoudt na een whiplash. Deze symptomen kunnen zowel kort als langdurig aanhouden. U heeft whiplash syndroom, wanneer u last heeft van chronische hoofd-, nek- en schouderpijn door whiplash.

Oorzaken

Een whiplash wordt meestal veroorzaakt wanneer een ander voertuig van achteren op uw auto botst. Wanneer u van achteren aangereden wordt, kan uw nek door de impact naar voren en naar achteren bewegen. Door de kracht van deze beweging kan er whiplash ontstaan. Ook al is een aanrijding in het verkeer een van de meest voorkomende oorzaken van whiplash, kan een whiplash ook in andere situaties ontstaan. Als uw hoofd en nek onverwachts een harde klap krijgen en daardoor een onnatuurlijke beweging maken, kunt u whiplash krijgen. Vaak overkomt u dit en kunt u een whiplash niet voorkomen.

Symptomen

Whiplash

De meest voorkomende symptomen bij een whiplash zijn hoofdpijn, nekpijn, schouderpijn en een stijve nek. Dit wordt veroorzaakt door de impact, die opgevangen is door de spieren in uw nek en daaromheen. Vaak wordt uw nek stijf en kunt u deze maar beperkt bewegen.

Bij een whiplash hebben niet alleen uw spieren een klap opgevangen, maar ook de zenuwen in de nek. Hierdoor kunt u symptomen zoals misselijkheid en duizeligheid krijgen. Ook kan het voor u moeilijker worden om informatie te onthouden en om u te concentreren. Door de hoofdpijn en belasting van de zenuwen kunt u ook overgevoelig zijn voor licht en geluid.

De symptomen van het whiplash syndroom kunnen behoorlijk vervelend zijn. Loopt u al een lange tijd met klachten rond? Dan is het goed om te weten dat we zenuwpijn als gevolg van een whiplash goed kunnen behandelen in onze gespecialiseerde kliniek. Blijf dus niet langer met uw klachten rondlopen.

  • hoofdpijn
  • nekpijn
  • schouderpijn
  • duizeligheid
  • geheugen- en concentratiestoornissen

 

Behandelingen

Facet behandeling

Bij een facet behandeling worden de zenuwtakjes van de facetgewrichten behandeld. De facetgewrichten zijn de gewrichten tussen uw wervels. Met radiofrequente stroom worden de zenuwtakjes verhit, waardoor de pijn langdurig afneemt. Het onderbreekt namelijk de pijngeleiding. Bij whiplash syndroom kunt u deze behandeling laten toepassen op uw nek, om zo uw nekpijn te verlichten.

Perifere zenuwbehandeling

De perifere zenuwbehandeling behandelt de perifere zenuwen die aan de oppervlakte van uw lichaam liggen. Door hun locatie zijn deze zenuwen gemakkelijk te behandelen met verschillende methoden.

Proefblokkade

Indien niet bekend is welke zenuw de klachten veroorzaakt, kan men een proefblokkade toedienen. Met een proefblokkade wordt een pijnlijke zenuw verdoofd met een pijnstiller die slechts voor een korte duur werkt. Deze methode wordt ook wel gebruikt om de specifieke zenuw te vinden die de chronische pijn veroorzaakt bij uw whiplash syndroom.

Therapeutische injectie

Bij een therapeutische injectie wordt er verdovingsvloeistof wordt toegediend rondom de pijnlijke zenuw. Dit remt de pijn. Deze injectie bevat tevens een ontstekingsremmend middel dat de zenuw de gelegenheid biedt om te herstellen van uw whiplash.

PRF-behandeling van de perifere zenuwen

Met PRF, of gepulseerde radiofrequente stroom, kan de zenuwknoop in uw nek gericht worden behandeld. U heeft een zenuwknoop aan beide weerzijden van uw wervels. Deze zenuwknopen bevatten de gevoelscellen van uw zenuwen, waardoor deze plaatsen zeer pijnlijk kunnen zijn bij een whiplash syndroom. Door de zenuwknopen met PRF te behandelen wordt pijn langdurig verlicht en worden eventuele ontstekingen geremd.

excellentklinieken_facetpijn

Facet behandeling

Bij facetbehandeling worden de zenuwtakjes van de facetgewrichten behandeld.

excellentklinieken_Perifere zenuwbehandeling

Perifere zenuwbehandeling

Alle ruggenmergszenuwen vertakken zich veelvuldig in perifere zenuwen.
excellentklinieken_prf behandeling zenuwknoop

PRF behandeling zenuwknoop

PRF creëert een onstekingsremmend proces en remt de prikkeling van de zenuw.

Een afspraak maken voor een behandeling in onze kliniek

Heeft u veel last van de gevolgen van een whiplash? Indien u whiplash syndroom heeft, onderzoeken wij graag wat de meest geschikte behandeling is in uw geval. Onze specialisten kunnen u precies vertellen hoe de behandeling zal verlopen en wat u kunt verwachten. Heeft u vragen over het whiplash syndroom of over de behandelingen die wij u kunnen bieden? Neemt u ook in dat geval gerust contact met ons op.

De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Lees hier meer over vergoedingen.

Contact

Meer informatie hierover?

Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

excellent logo
Zoek