Opvliegers

Ganglion Stellatum

excellentklinieken_aangezichtspijn

Opvliegers

Een derde van de vrouwen in de overgang ervaart grote problemen in het dagelijks leven. Tijdens de overgang stoppen de eierstokken geleidelijk aan met het produceren van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Dit heeft invloed op de “thermostaat” in de hersenen. Hierdoor kunnen opvliegers ontstaan: plotselinge warmteaanvallen met een rood gezicht, koortsig gevoel, hevig transpireren en nachtelijke zweetaanvallen. Stress, emoties, alcohol en cafeïne kunnen de klachten verergeren.

Ganglion Stellatum

Het ganglion stellatum is een zenuwknoop in de hals wat deel uitmaakt van het onwillekeurig (sympatisch) zenuwstelsel en reguleert onbewust lichamelijke functies, waaronder de temperatuur. Een “ganglion stellatum-blokkade” kan helpen het aantal opvliegers te doen verminderen. Met een verdovend medicijn wordt de zenuwknoop geblokkeerd. Hierdoor wordt de thermostaat als het ware gereset. Bij zo’n 2 op de 3 vrouwen werkt de behandeling. De effectiviteit van deze behandeling lijkt gemiddeld een aantal maanden aan te houden. Mochten de opvliegers geleidelijk aan weer terugkeren dan kan de injectie herhaald worden.

Ook vrouwen die door de behandeling van borstkanker versneld in de overgang komen of door hormonale therapie last hebben van opvliegers en zweten kunnen er baat bij hebben, net als mannen die door hormonale therapie voor prostaatkanker last hebben van opvliegers.

Bijkomend voordeel van deze behandeling is dat het geen vervelende bijwerkingen heeft als hormonale medicatie.

Behandelingen

excellentklinieken_aangezichtspijn

Ganglion Stellatum blokkade

Bij behandeling van deze zenuwknoop wordt de pijngeleiding verminderd.

De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Lees hier meer over vergoedingen.

Contact

Meer informatie hierover?

Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

excellent logo