Chorea en de ziekte van Huntington

Bij chorea worden bijna voortdurend onvoorspelbare bewegingen gemaakt.

excellentklinieken_aangezichtspijn

Chorea en de ziekte van Huntington

Chorea is een bewegingsstoornis waarbij er bijna voortdurend onvoorspelbare bewegingen worden gemaakt. De bewegingen zijn niet of nauwelijks te onderdrukken. Chorea betekent “dans”. Het probleem kan zich voordoen in een deel van het lichaam (bijvoorbeeld het gezicht), maar kan ook aanwezig zijn in het hele lichaam. Het wordt veroorzaakt door een stoornis in de hersenen. De ziekte van Huntington is de meest bekende oorzaak. Bij deze erfelijke ziekte zijn er naast de chorea vaak ook andere klachten zoals angst- en somberheidsklachten en vergeetachtigheid.

Veel nuttige informatie over de ziekte van Huntington is te vinden op de website van de Vereniging van Huntington: www.huntington.nl.

Er zijn vele andere oorzaken van chorea. Voorbeelden hiervan zijn: afwijkingen in de bloedsamenstelling (bijvoorbeeld polycythemia vera, waarbij er een verhoogd aantal rode bloedcellen is), ziekten waarbij het lichaam antistoffen tegen een onderdeel van de hersenen maakt (zoals SLE) en bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld methylfenidaat bij ADHD). Het is onduidelijk waarom sommige mensen onder deze condities wel een chorea ontwikkelen terwijl dat bij de meesten niet gebeurt.

Behandeling

De behandeling van chorea en de ziekte van Huntington

Indien er een behandelbare oorzaak is gevonden, kan behandeling hiervan de chorea ook weer doen verdwijnen. Indien er geen behandelbare oorzaak is en iemand last heeft van de bewegingsstoornis (wat niet altijd zo is), zijn er diverse medicijnen beschikbaar:

  • Tetrabenazine (merknamen: Tetmodis, Xenazine). Dit is over het algemeen het middel van 1e keuze.
  • Antipsychotica zoals olanzapine (Zyprexa, Zypadhera) en risperidon (Risperdal). Tiapride (Tiapridal) werd ook veel gebruikt, maar is recent van de Nederlandse markt verdwenen. Omdat antipsychotica in vergelijking met tetrabenazine een wat hoger risico op bijwerkingen hebben, wordt meestal eerst voor tetrabenazine gekozen. Als er ook psychiatrische problemen zijn, dan wordt soms direct voor een antipsychoticum gekozen.

 

Bij de ziekte van Huntington zijn er ook vaak andere klachten dan de chorea. Angst- en stemmingsklachten zijn al genoemd. Voor vrijwel al deze verschijnselen is zo nodig ook medicatie beschikbaar.

Naast medicatie zijn er diverse niet-medicamenteuze behandelingen beschikbaar. Dat zijn onder andere fysiotherapie, maatschappelijk werk en psychologische behandeling.

Voor de ziekte van Huntington zijn adressen van therapeuten in de buurt te vinden op de website van Huntington Netwerk Nederland: www.huntingtonnet.nl.

Heeft u nog vragen? Stel ze aan uw neuroloog!

De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Lees hier meer over vergoedingen.

Contact

Meer informatie hierover?

Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

excellent logo
Zoek