Pijn aan het stuitje (coccygodynie)

Coccygodynie is pijn aan het stuitje wat stuitklachten tot gevolg heeft

excellentklinieken_stuitje-390x170-1

Coccygodynie (stuitpijn)

Pijn aan het stuitje wordt ook wel coccygodynie genoemd. Door irritatie van de onderlinge gewrichtjes, gewrichtsbandjes, spieren, de bekkenbodem en het heiligbeen (bot in het bekken) kan er chronische pijn aan het staartbeen ontstaan. Het optreden van pijn in het stuitje kan meerdere oorzaken hebben, zoals een val of de scheefstand van het stuitje.

Coccygodynie

Alles over de behandeling vindt u in onze folder. Download de folder voor uitgebreide informatie

Oorzaken van Coccygodynie: Waarom Ontstaat Stuitpijn?

Coccygodynie, of stuitpijn, kan het resultaat zijn van diverse oorzaken die direct of indirect het stuitje, het heiligbeen en staartbeen belasten. De meest voorkomende factoren die bijdragen aan deze aandoening omvatten:

  • Trauma aan het stuitje: Dit is vaak het gevolg van een directe val op het stuitgebied, waardoor het staartbeen beschadigd kan raken. Dit type letsel is een veelvoorkomende oorzaak van stuitpijn en kan zowel acute als chronische pijnklachten veroorzaken.

  • Fiets- of motorsportactiviteiten: Langdurige activiteiten waarbij druk op het stuitje wordt uitgeoefend, zoals fietsen of motorrijden, kunnen leiden tot overbelasting van het stuitje. Deze herhaaldelijke druk kan irritatie en ontsteking van de weefsels rond het staartbeen veroorzaken, resulterend in pijn.

  • Bevalling: Tijdens de bevalling kan het stuitje, als uiteinde van de wervelkolom, onder extreme druk komen te staan, vooral bij een moeilijke of langdurige bevalling. Dit kan leiden tot verplaatsing of beschadiging van het stuitje, waardoor pijnlijke symptomen ontstaan.

Het begrijpen van deze oorzaken, waaronder een verkeerde zithouding of letsel, is essentieel voor het diagnosticeren en behandelen van coccygodynie. Door de specifieke oorzaak van de stuitpijn te identificeren, kunnen artsen en therapeuten een gerichte behandeling aanbieden die gericht is op zowel verlichting van de symptomen als preventie van toekomstige pijnklachten.

Symptomen

Coccygodynie

Coccygodynie manifesteert zich als pijn rond het stuitje, een klacht die alledaagse activiteiten zoals zitten en fietsen bemoeilijkt. Deze stuitpijn, die zowel scherp als zeurend kan zijn, wordt vaak erger bij langdurig zitten of druk op het gebied. Vroegtijdige herkenning van deze symptomen is cruciaal voor een effectieve behandeling. De meest voorkomende symptomen die wijzen op deze aandoening omvatten:

  • Pijn ter plaatste van de staartbeentjes
  • De pijn wordt meestal uitgelokt door zitten, fietsen is vaak onmogelijk.

Behandeling van stuitpijn

excellentklinieken_stuitje-390x170-1

Pijnbehandeling staartbeen

Verschillende behandelingen zijn mogelijk voor de behandeling van coccygodynie.

excellentklinieken_stuitje-390x170-1

Overige behandelingen

  • Pijnstillers: Ontstekingsremmers (NSAID’s), kortdurend
  • Manuele therapie
  • Locale injectie
  • Locale injectie
  • Ganglion impar blokkade

De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Lees hier meer over vergoedingen.

Contact

Meer informatie hierover?

Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

excellent logo
Zoek